Urker Vis Food Festival Editie 1 - 2018

Vis in de hoofdrol

Het Urker VIS Food Festival is een culinair, laagdrempelig en sfeervol foodfestival met vis in de hoofdrol. In 2018 vindt de eerste editie plaats in het havengebied van Urk en het idee is om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken.

Urk en visserij onlosmakelijk verbonden

Urk en visserij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al vanaf de 18e eeuw leeft een groot deel van de bevolking van de visvangst en later ook de visverwerking en vishandel. Lange tijd concentreerde de Urker visserij zich rondom het historisch centrum en de havens van het toenmalige eiland in de Zuiderzee; een bruisende plek waar altijd wat te zien en te beleven was. Halverwege vorige eeuw heeft de visserij zich echter grotendeels verplaatst naar de Noordzee.

Vissers en boeren

Reden van de verplaatsing was de afsluiting van de Zuiderzee door de Afsluitdijk, wat nodig was om overstromingsrampen tegen te gaan. Een groot deel van de zee werd vervolgens ingepolderd om landbouwgrond te winnen: Urk was niet langer alleen en kreeg buren, de Noordoostpolder. De zoute Zuiderzee veranderde in een zoet IJsselmeer en de visbestanden namen af. Reden genoeg voor vissers om het ruime sop van de Noordzee te kiezen.

Smakelijke visfoodvariaties

Tijdens het Urker VIS Food Festival bruist de Urker haven opnieuw van vis en visserijbedrijvigheid. Foodtrucks staan opgesteld met foodondernemers uit Urk en de (Noordoost)polder, die smaakvolle hapjes en gerechten klaarmaken van vis, aardappelen en groenten. Ceviche van Noordzeevis, gambashakers en frongo’s, friet met vistoppings, vistaquito’s en vis-O-fire, scholschuitjes en zalmhapjes. Enkele voorbeelden van de visproeverij die bezoekers te wachten staat. Natuurlijk is er een verse-vis-tafel en wordt de vis naar keuze ter plekke bereid. Een bijpassend drankje maakt het geheel compleet.

Sfeervolle haven, botters en (cultureel) vermaak

Het festival vindt plaatst te midden van een sfeervolle haven met traditionele vissersschepen en authentieke botters, waarvan de laatsten het tegen elkaar opnemen tijdens de Ansjoop- en botterrace; een jaarlijkse zeilwedstrijd met botters (authentieke houten vissersschepen) in de periode dat vroeger op ‘ansjoop’ (ansjovis) werd gevist in de Zuiderzee. Er is live muziek van Urker bodem, een boeiende theatertour over het voormalige eiland, cultureel vermaak op het festivalterrein en vertier voor kinderen met onder meer een Bungeetrampoline en Aqua Bubbles.

Eerste editie - 2018

De eerste editie van het Urker VIS Food Festival vindt plaats op vrijdag 15 juni 2018 van 17.00 tot 23.00 uur en zaterdag 16 juni 2018 van 12.00 tot 18.00 uur, midden in het havengebied van Urk. De Stichting Urker VIS Food Festival organiseert dit culinaire festival met als doel een jaarlijks evenement neer te zetten in samenwerking met lokale en regionale ondernemers ter promotie van visfood en behoud en stimulering van de Urker kunst, cultuur en geschiedenis.

Samenwerking en sponsoren

Het festival wordt opgezet in nauwe samenwerking met lokale en regionale restaurateurs, horeca- en (food)ondernemers, vissers, muzikanten, (podium)kunstenaars, vrijwilligers, Tourist Info Urk, Havendienst Urk, Stichting Historische Westhaven Urk, Stichting Urker Botter en Centrum Amateurkunst Flevoland. De deelnemers van het festival zijn: De Boet, De Bolder, De Kaap, De Ommele, De Oude Bakkerij, Dayseaday, Frongo’s/FH Trade, Jongens van de Fant en Pier16. Financieel wordt het evenement mede mogelijk gemaakt door: Stichting Visserijdagen Urk, Visscher Seafood, Gemeente Urk, Rabobank Noordoostpolder-Urk, Spikker, Stichting Urk Promotie en Joekies Communicatie. Een overzicht van alle sponsoren is te vinden op visfoodfestival.nl.

Doe mee!

Alle informatie te vinden op www.visfoodfestival en op socials onder @visfoodfestival. Neem voor vragen, samenwerking of interesse in de sponsorpakketten contact op met Stichting Urker Vis Food Festival via e-mail info@visfoodfestival.nl of telefoon: 06 1369 4168.

Fotocredits: Wytske van Urk